3d printen wordt steeds goedkoper

Met 3D printen kan je verschillende voorwerpen uitprinten vanuit een computerbestand. Dit wordt vervolgens in 3d gekopieerd, zodat je een echte kopie hebt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een bord kopiëren, of een kan, of een ander willekeurig gebruiksvoorwerp bijvoorbeeld een sieraad. In het begin was dit nog vooral een techniek voor bedrijven. Tegenwoordig wordt het ook steeds gemakkelijker voor consumenten om een 3d printer te kopen. Zo kun je thuis zelf aan de slag om je eigen hebbedingetjes uit te printen.

Kopen van een 3d printer

Het lijkt allemaal echt onwerkelijk als je er nog nooit van hebt gehoord, maar het is met een 3D printer tegenwoordig mogelijk om echte kopieën te maken van 3d computerbestanden. Het systeem van de 3d printer wordt al ongeveer 5 jaar succesvol gebruikt, maar heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Het werd eigenlijk gebruikt voor bedrijven, maar tegenwoordig is het makkelijke voor normale consumenten en kleine ontwerpers om de 3d printer aan te schaffen en te gebruiken. Dit heeft voornamelijk te maken met de prijs van deze 3d printer. Deze is de afgelopen jaren namelijk sterk gedaald. Waar je 5 jaar voor een 3d printer nog duizenden euro’s betaalde, kun je tegenwoordig al voor enkele honderden euro’s aan een 3d printer komen. Is toch gemakkelijk om zo je eigen 3D printer in huis te hebben.

Aandacht voor de 3d printer

Voor enkele honderd euro’s kan je al beschikken over een 3D bouwpakket waarmee je zelf de 3D printer in elkaar kan zetten. Natuurlijk kan je ook een kant en klare 3d printer kopen, waarvoor je wel iets duurder moet betalen. Het is wel te verwachten dat veel meer mensen een 3D printer zullen aanschaffen. Het zal niet lang meer duren of in haast elke huishouding zal er een 3D printer gebruikt worden. Deze ontwikkeling is al wel een klein beetje begonnen. Er wordt ook heel veel aandacht besteedt voor het systeem van de 3d printer.

3D printer gebruiken

Heel veel bedrijven die een 3D printer aanschaffen, gebruiken het voor het maken van prototypen van hun producten. Een bedrijf als Apple kan hiermee dus zien hoe het ontwerp van een nieuwe iPhone er in het echt uitziet. Daarnaast wordt de 3d printer ook gebruikt voor bedrijfscadeaus of relatiegeschenken. Zo kan je het presentje personaliseren. Uniek toch! In Nederland zijn er natuurlijk ook bedrijven die 3d prints maken voor consumenten. Er zijn bedrijven die per week zelfs meer dan 1000 3D prints maken. Ze printen bijvoorbeeld objecten als sieraden en woondecoraties. Omdat de 3d printer steeds goedkoper wordt, zal deze in de toekomst ook sneller door consumenten zelf worden gekocht.

De toekomst van 3d printen

Verschillende 3D printers hebben natuurlijk verschillende werkingen. Het mag gezegd worden dat ze vanuit poeders hun eigen 3d prints maken. Deze 3d prints zijn tegenwoordig nog klein van formaat. In de toekomst is het echter wel de bedoeling dat er steeds grotere prints gemaakt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *